Apus de Terra

Standard

Hai sa va spun ce am aflat azi de pe forumul nostru intern din firma, unde mai nou avem o sectiune Mind Workout absolut bestiala: am aflat ca soarele apune datorita miscarii de rotatie a Terrei si ca, daca am locui pe Luna, logic ar fi sa vedem apunand pamantul. Doar ca el nu apune, pentru ca se invarte cu aceeasi viteza ca luna, sau ceva de genul asta. Oricum, la ideea cu apusul de Terra am ramas masca.

In cuvintele inteleptilor mei colegi (Florin si Alexandra), care sper sa nu se supere ca-i citez aici:

Terra, ca si Luna, si ca si toate celelalte planete si sateliti, realizeaza doua miscari – de rotatie (in jurul axei sale) si de revolutie (in jurul altui corp ceresc – Terra si restul planetelor in jurul Soarelui; Luna in jurul Terrei).

Pentru pamanteni, Soarele apune datorita miscarii de rotatie a Terrei. Daca am locuii pe Luna, ar parea logic sa vedem Pamantul apunand (intrucat si Luna realizeaza o miscare in jurul axei sale). Dar totusi, de pe Luna, nu vom vedea niciodata Pamantul apunand. Cu alte cuvinte, de pe Pamant nu vedem decat o fatza a Lunii (pana nu de mult s-a tot vorbit de „fatza nevazuta a Lunii”.

Luna se roteste la fel ca si pamantul in jurul axei sale. timpul in care Luna efectueaza miscarea de rotatie in jurul axei este acelasi in care efectueaza miscarea de revolutie in jurul Pamantului. Din acest motiv Pamantul si Luna se misca sincronizat si vedem tot timpul aceeasi parte a Lunii. asta ar fi o explicatie, dar am mai gasit si o alta conform careia vedem cam 59% din suprafata Lunii (50% daca presupunem ca Luna si Pamantul sunt doua puncte in spatiu – iar 9% se mai vede din cauza unui fenomen numit „libatie”- ceva de genul ca din diferite puncte de pe Pamant se mai vede cate putin din partea dreapta, respectiv partea stanga a acesteia) datorita centrului de gravitatie asimetric pe care il are aceasta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s