Ignoranta

Standard

Uriasa matura nevazuta care transforma, urateste, sterge peisaje isi face de mii de ani lucrarea, insa miscarile ei, odinioara lente, abia perceptibile, s-au accelerat intr-atat, incat ma intreb: Odiseea, azi, ar mai fi cu putinta? Epopeea reintoarcerii mai apartine epocii noastre? In dimineata cand s-a trezit pe tarmul din Ithaca, ar mai fi putut Ulise sa asculte in extaz muzica Marii Reintoarceri daca batranul maslin ar fi fost doborat si daca nu ar fi recunoscut nimic in jurul lui?

Calypso, ah, Calypso! Ma gandesc adesea la ea. L-a iubit pe Ulise. Au trait sapte ani impreuna. Nu stiu cat timp a impartit Ulise patul cu Penelopa, cu siguranta mai putin. Cu toate acestea, tinem la mare cinste durerea Penelopei si radem de lacrimile lui Calypso.

Considerase intotdeauna, ca pe o evidenta, ca emigratia era o nefericire. Dar, se intreba ea acum, nu era mai curand o iluzie de nefericire, iluzie sugerata de felul in care ceilalti il percep pe emigrant?

Insasi notiunea de patrie, in sensul nobil si sentimental al cuvantului, e legata de relativa scurtime a vietii noastre, care ne ofera prea putin timp ca sa ne atasam de alta tara, de alte tari, de alte limbi. […] Notiunea de iubire (de mare iubire, de iubire unica) s-a nascut si ea, probabil, din limitele stramte ale timpului care ne este dat.

Ca sa-i revina somnul, are nevoie sa auda o voce umana, un cuvant care s-o distraga, s-o duca departe, s-o calmeze si s-o adoarma; trece de la un post la altul, dar peste tot curge muzica, apa murdara a muzicii, fragmente de rock, de jazz, de opera – si e o lume in care nu poate vorbi nimanui, pentru ca toti canta si urla, o lume in care nimeni nu-i vorbeste pentru ca toti topaie si danseaza.

Milan Kundera, Ignoranta

Humanitas, 2000, trad: Emanoil Marcu

Se citeste cu fundal sonor: Raimon, „aixi com cell qui es parteix de sa terra”

2 răspunsuri »

  1. Pingback: Al vent « Cartea Smillei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s