Mai mult decat oameni

Standard

La Busteni se repara trotuarul si am dat in gropi la propriu – o dala care nu era cimentata, ci doar pozitionata la locul ei, s-a transformat in saniuta si m-a dus pana in fundul unei gropi de vreun metru adancime. Buf! Ghiozdanul a sarit pe-afara, un picior era sub mine, celalalt incerca sa puna frana… nu ma gandeam decat ca-s caraghioasa, ca nu vreau sa-mi rup nimic, ca e aiurea sa cobori intreaga de pe munte si sa cazi intr-un sant.

M-am ridicat, m-am scuturat, am pornit mai departe. Ma durea piciorul stang, umarul il simteam amortit ca de febra musculara, aveam palmele julite. Numai vanatai si zagarieturi, nimic grav. Acasa mi-am pus compresa cu franzbranntwein.

<>

Cand am facut turul camerelor marti seara, am gasit doua fete in balcon. Frig si ceata afara, ele ghemuite pe ciment, invelite in geci. „Intrati inauntru, e frig”, a vorbit diriginta din mine. „Doamna diriginta, ia uitati-va ce stele! De o ora stam si ne uitam ce frumoase sunt. Am vazut si stele cazatoare…”

Era un cer cum numai la munte vezi, limpede si rece, cu milioane de stele stralucitoare si foarte clare, incat mi-era ciuda (iar) ca nu disting constelatiile si am mereu o senzatie ca nu inteleg ce vad. No lo analices, disfrutalo.

Muntii erau acoperiti de ceata, se vedea doar crucea luminata, in aer, ca o minune.

<>

Putinul SF pe care-l citesc se limiteaza la Orson Scott Card si Theodore Sturgeon. „Mai mult decat oameni” e o carte pe care am citit-o de zeci de ori. Are o idee simpla si naucitoare si o atmosfera de everyday life in care se coace ceva. Imi plac din ea ochii lui Janie, creierul lui Bebe si definitia actului sexual transferata din creierul unei virgine nevropate in cel al unui baiat de 16 ani care nu stie cine e si ce cauta. A fost o apasare, o separare si o rupere. Apoi, cu un strigat de triumf ce inabusea durerea, s-a terminat.

><

N-am scris niciodata pe blog ca m-am despartit de Mihai, doar am incetat sa vorbesc la plural.

Un răspuns »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s