Metaforele mele

Standard

De la o lectie despre metafore porneste acest post. O lectie despre o figura de stil pe care n-am inteles-o niciodata la scoala, am considerat-o greoaie si inutila si care abia saptamana aceasta mi s-a revelat in toata frumusetea ei, cand copiii si-au creat sau poate doar si-au exprimat propriile metafore despre invatatura, fericire, viata, dragoste si multe alte teme.

Am inceput prin a ne intreba cum reusea Micul Print sa vada cu inima si-am sfarsit intr-o efervescenta de metafore si comparatii, care mai de care mai spumoase si mai surprinzatoare, cum ar fi antologica falling in love is hoping someone will catch you, sau happiness is antigravitation :) Sa nu uit de sadness is a food lover with no mouth!! Pentru ca „seeing with your heart” e doar o metafora pentru „feeling”, nu inseamna ca avem ochi pe inima, sau putem chiar vedea cu acest organ vital – asa cum au tinut sa-mi precizeze copiii.

Dar metaforele copiilor m-au dus cu gandul la multe lucruri si mai ales la faptul ca felul in care privim poate fi constientizat si schimbat, iar viata se poate transforma dintr-un labyrinth with two exits: heaven or hell intr-o garden of roses foarte usor, prin schimbarea perceptiei si, implicit, a metaforei prin care privim lucrurile. Dealtfel sunt convinsa ca metaforele se schimba pe masura ce crestem si ca azi metaforele mele nu mai sunt cele din adolescenta sau copilarie. Azi vad viata ca pe-o mare de lumina, jobul meu ca pe o cutie cu surprize colorate, viitorul ca pe o gradina plina de miresme si flori. Mai ieri jobul meu era invartit la rotita de hamster, viata era un tunel intunecos, iar viitorul nici macar nu aparea in perspectiva.

Acum ma intreb ce este dragostea. Poate fiindca s-au uzat atatea, pentru ea nu am nici o metafora. Poate ma ajutati.

Vreau sa va invit sa va jucati cu metaforele; e foarte frumos!

Si Jarabe de Palo se joaca, in acest cantec.

Quien soy yo… solo… un rio sin agua

5 răspunsuri »

 1. Tin sa precizez din start ca m-au parasit toate metaforele. Si toate expressile frumoase din caietele mele din clasa a 4-a. Dar e sambata, si nu fac nimic si uite ce imagine-ti sugerez eu pentru dragoste. Dragostea e un cantaret din fluier, cam ca cel care le canta soriceilor din nu mai stiu care poveste. Si cand incepe el sa cante, toti fluturii din burta o iau razna! Mi-a ramas pe retina un documentar de la Teleenciclopedia cu un copac invadat de fluturi albastri. O armata de fluturi, unul mai frumos si mai fragil decat celalalt…

 2. ce frumos! dragostea te poarta cu sine… unde? nu stim!
  Ai citit Rodica Ojog Brasoveanu? Are ea intr-unul dintre romane un personaj pasionat de fluturii albastri; n-am stiut ca ei chiar exista!!

  eu dupa o mica reflectie am ajuns la concluzia ca pentru mine dragostea e o plimbare thinita intr-o gradina frumoasa si calda. Te mai opresti pe banca, te mai intepi intr-un spin, dar pornesti din nou si, in permanente, te bucuri de simplul fapt de a fi impreuna cu cel de langa tine.

  m-am mirat putin de perspectiva asta, pentru ca aveam in cap ca dragostea e un foc care mistuie. Si nu vreau sa fiu mistuita/ inghitita de nimeni si de nimic. Prefer sa ma plimb mana in mana intr-o frumoasa gradina :)

 3. :) In tara fluturilor albastri
  Printre astrii…
  Si nu mai stiu, da’ iubesc la nebuniile toate aventurile Melaniei! Si orice-ar fi, dragostea asta, bat-o vina, ii tare faina si tare-i rau fara ea!
  Hai, ti pup!

 4. Dragostea e o plimbare linistita pe dealurile Chinei, dimineata, cu soarele drept in fata si o adiere de vant ce te impinge usor din spte.
  Dragostea inseamna puterea si vointa de a’ti vinde sufletul si trupul pentru cel ce merita.
  Dragostea e un sentiment amarat ce’ti inspira frica la inceput si te ajuta sa devii dependent pana la sfarsit. Dar, uitasem, dragostea nu are sfarsit.
  Dragostea e Hora Ielelor.
  Dragostea e putere, e invincibilitate, e siguranta, e armonie.
  Dragostea e o usa deschisa.
  Dragostea e o ureche nepatrunsa.
  Dragostea e o briosa, dupa care tanjesi de catva timp pentru ca nu o poti savura de unul singur. E delicioasa doar cand e impartita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s