„Postasii, ostasii si carutasii”

Standard

Bucurestiul mult-hulit, nefericit pozitionat la campie si pe malul unui rau lipsit de vlaga, orasul-sat-metropola haotic si paradoxal, capitala tarii noastre a implinit zilele acestea 550 sau 551 de ani, parerile sunt impartite. Aniversarea sa a fost precedata de o campanie de „cearsafuri” intinse la uscat pe cladirile din centru – care cu coana Mitza biciclista, care cu Mitici care ne pofteau la Zilele Bucurestiului, incepand cu 17 septembrie. Am dat curs invitatiei si mi-am purtat pasii si eu prin Piata Constitutiei, la targul de mestesugari, prin Centrul Vechi, presarat cu scene si intesat de cafenele si de lume, prin Piata Revolutiei, pe la Muzeul de Istorie.

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost lipsa de imaginatie a edililor nostri, care au cazut intr-un tipar deja de cativa ani – indiferent de ocazie, se ridica aceleasi casute de lemn in care se vand aceleasi branzeturi de Sibiu, mezeluri de Maramures, oua incondeiate, linguri si cojoace, cot la cot cu zdranganelele hand-made contemporane, bratarile peruane si iile de bumbac indiene. Acelasi melanj l-am avut de Craciun, Paste, Valentine’s Day si-l avem in toate duminicile la targul care se muta de colo-colo intre Kiseleff si Herastrau. Ieri l-am regasit in Piata Constitutiei, condimentat de fumul gros care se ridica din gratarele de mici si completat nefericit de un concert de jazz, apoi de un show de cover-uri dupa cantece americane pe care, sunt sigura, Coana Mitza biciclista nu le-a fredonat niciodata. Replica sa exacta ma astepta si la Muzeul de Istorie (branzeturi, mezeluri, turta dulce si kurtos kalacs, dar si pietre de la Muz. de Geologie) si pe Lipscani (indienii, peruanii si handmade).

Al doilea lucru care m-a frapat a fost aglomeratia. „Zici ca suntem la Bradul Mileniului,” a remarcat cineva si, brusc, mi-am adus aminte de marea aceea de oameni care umpleau Piata Unirii in noaptea aprinderii Bradului (cand s-a aprins Bradul, a cazut curentul in zona pana aproape de Iancului), miscandu-se cu turma, calcandu-se in picioare. Cam asta era atmosfera azi-noapte in Centrul Vechi, unde terasele generos extinse pe toata latimea strazii nu mai lasau liber decat un culoar de dus-intors pe care trecatorii incapeau in sir indian, inghesuiti si imbranciti de concetatenii care „se grabeau” si supravegheati cu ochi profesionist de maruntii hoti de buzunare.

Pe tarabe se lafaiau, cot la cot, posete de piele naturala incapand de la 400 de lei si genti import China de 30 de lei, esarfe de bumbac si casmir si rochii de epoca sau ilice imblanite. Cand s-a lasat noaptea, comerciantii au scos la iuteala o lanterna, cu care luminau clientilor produsele, doar cativa dintre ei fiind suficient de inspirati sa-si fi prevazut taraba cu un mijloc de iluminat.

Intreaga festivitate putea fi la fel de bine denumita Zilele Orasului, ca si Noaptea Muzeelor (cum, de altfel, am auzit ca i se spunea), sau Sarbatoarea Recoltei, sau Ziua Muncii, campanie electorala, sau oricum altcumva. Nu mi s-a parut a avea vreo personalitate distincta si nu am avazut decat legaturi vagi si superficiale cu istoria Bucurestilor, cu Mitza de pe afise si cu perioada aceea interbelica pentru care am dezvoltat un fel de cult in vorbe, in timp ce ne lasam casele vechi negustoresti sa fie transformate in mega-structuri de sticla, iar hanurile secolului 18 se prabusesc piatra cu piatra.

2 răspunsuri »

  1. Ok, mulţam de descriere. :)
    Tocmai mă străduiam să iau o decizie, dacă să pornesc spre centru la o plimbărică sau să rămân în zonă. Concluzia e că sigur e mai linişte pe la mine pe aici. :)

  2. E doar un iarmaroc modern, cu nimic deosebit de celelalte targuri care apar cu orice ocazie prin diverse parti ale Bucurestiului. Eu m-am dus ieri pentru ca voiam sa-mi iau miere :) Altfel cred ca alegeam si eu sa fac altceva.

    O duminica frumoasa sa ai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s