Oamenii si microfonul

Standard

Exista la toate premierele si galele si lansarile urmate de discutii cativa oameni care intreaba si multi, prea multi, care tac si se plictisesc sau comenteaza in grupulete mici. Cei care tanjesc dupa microfon, in marea majoritate a cazurilor, n-au nimic pertinent de intrebat, ci doar vor sa-si expuna propriile ganduri (eventual incoerente si fara legatura cu filmul sau evenimentul in cauza) si expunerea le ia de obicei circa 20 de minute. Te induc in eroare incepand cu formula „As avea si eu o intrebare”, incat astepti primele 300 de secunde ca pe ace, pentru ca apoi sa realizezi ca nu, de fapt ei n-au nici o intrebare, fiindca totul le e deja clar si bine compartimentat in cap inca de la facerea lumii. In vremea asta publicul se foieste si mormaie, ba unii mai curajosi chiar racnesc: „Si intrebarea? Treci la intrebare!”

Imi place intotdeauna sa vad cum ies interlocutorii basma curata din aceste situatii. Unii, din bun simt, se plictisesc impreuna cu sala asteptand ca „nebunul” sa-si termine expozeul. Altii, mai transanti, rostesc chiar ei de la microfon un ecou al gandului ce stapaneste sala: „Bine, si care e intrebarea?” Exista desigur si oameni carora astfel de false intrebari le dau apa la moara, fiind ei insisi prolicsi, incoerenti si dispusi la vorba lunga.

Am observat acest comportament in multe ocazii si m-am intrebat de ce intotdeauna cei care n-au nimic de zis sunt cei mai curajosi si cred ca raspunsul este ca aceste lansari si premiere urmate de sesiuni Q&A sunt foarte rar ocazii de dialog si tind sa se transforme in tribune pentru cei pe care altfel nu i-ar asculta nimeni.

Azi mi-a placut de Peter Greenaway la gala de deschidere EXPIFF.

Un răspuns »

  1. iau microfonul şi n-au nimic interesant de spus. iau microfonul şi-l ţin pentru a se preamări – mi-aduc aminte un interviu al unei tipe cu Dem Rădulesc. întreba ceva şi apoi, când să răspundă omul, ea începea şi vorbea peste el, îl întreba dacă nu cumva ea îi ghiceşte gândurile, prin faptul că intuieşte ce ar vrea să spună… după vreo 4 faze de-astea, Dem a întrerupt-o, vorbindu-i cameramanului: Domnule, te rog eu, ia-o în prim-plan, arat-o câteva secunde că prea vrea să iasă în evidenţă. poate că aşa îi trece şi mă lasă şi pe mine să zic ceva.
    spor-t

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s