Magnolii

Standard

La sfarsitul secolului XVII traia la Montpellier un botanist pe nume Pierre Magnol, de la care ne-a ramas prima clasificare a plantelor in familii, genuri si specii. Prima magnolie numita astfel a fost un copac din Martinica, descris de botanistul si misionarul  Charles Plumier, in lucrarea sa Nova plantarum americanarum genera. Se spune despre magnolii ca sunt o specie atat de veche, incat ar fi aparut pe pamant inainte sa existe albine, de aceea floarea lor are petale groase, adaptate la polenizarea prin intermediul altor insecte, in special gandacei.

Magnoliile provin din America de Nord si Asia, dar s-au aclimatizat mai peste tot. Totusi, Sudul Statelor Unite este si azi considerat o patrie a magnoliilor, iar statul Mississippi se numeste si „the magnolia state”. In lume exista 210 specii de magnolie diferite.

In Bucuresti, magnoliile infloresc pentru scurta vreme, primavara, iar acum este sezonul lor. Cunosc curti cu magnolii pe bulevardul Dacia si strada Polona, dar si pe Popa Nan, in zona Dristorului, pe Matei Voievod, in Pipera si in Cotroceni. O magnolie imensa cu flori multe si foarte frumoasa poate fi vazuta pe strada Jean Louis Calderon, in curtea Ambasadei Ungariei.

Pentru ca infloresc foarte putina vreme si au o floare atat de frumoasa; pentru ca nu le vad in restul anului si trec pe langa ele asa cum trec pe langa toti pomii, oarba la frumusetea ori chiar la soiul lor [desi acum deosebesc platanii de mesteceni!]; pentru ca mi se par exotice si diferite si din „tarile calde”, ma bucur ca exista magnolii :)

– Si cand nu sunt inflorite ce fac?
– Ce sa faca?! Ce fac toti copacii…
– Dorm…
– Traiesc.

Publicitate

8 răspunsuri »

  1. Foarte frumos, draga mea. La Boston nu au inflorit inca, dar se pregatesc… Strada unde e departmentul meu devine pentru cateva saptamani o nebunie. ;-)

  2. Bună seara Christina,

    Interesant și bine documentat textul tău…

    Dacă ești pasionată de magnolii (în special) ar trebui să faci o vizită și în Grădina Botanică din București unde sunt exemplare reprezentând două specii: Magnolia kobus și Magnolia stellate. Cu siguranță, îți vei încânta privirea și sufletul, și cu alte „plantule”… primăvăratice.

    Gânduri frumoase,

    aleaN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s