Inainte era mai bine?

Standard

Daca deschizi pagina online a unui ziar, indiferent ca e vorba de o stire politica, meteorologica sau despre moartea lui Amy Winehouse, in comentarii vei gasi intotdeauna voci care cer cu tarie intoarcerea „pe timpul lui Ceausescu/ Ceasca/ Impuscatu'” [nu e o contradictie in termeni vremea lui Impuscatu’?], cand era mai bine pentru toata lumea, aveam locul de munca asigurat, salarii, pensii, colectiva, de bine-de rau o scoteam cu totii la capat, nu ca acum unii putrezi de bogati, altii n-au dupa ce bea apa si apar si toate pitipoancele la televizor, ca sa nu mai vorbim de politicienii care ne sfideaza.

Fara sa intentionez sa cad in acest discurs „atunci si acum”, mi-au venit in minte aceste voci (unele apartin unor pusti de 14-15 ani, nascuti, adica, prin ’97-’98) citind eu o carte a lui Ismail Kadare, numita „Fiica lui Agamemnon” si ajungand la fragmentul unde liberalismul in cultura (reprezentat de fusta prea lunga a prezentatoarei unui festival de muzica usoara) este aspru sanctionat de organele de partid si de stat:

Aşa a început şi violenta campanie de acum câţiva ani împotriva liberalismului în cultură, aproape pe nesimţite. O scrisoare venită din districtul Lushnja, criticând ţinuta prea modernă a prezentatoarei festivalului de muzică uşoară de la Radio-TV. … Au râs împreună în jurul mesei de la bufet directorul Televiziunii, secretarul de partid şi chiar prudentul director de la Radio. Dar extrem de repede râsul acela le-a ieşit pe nas. (autocritica în şedinţă publică, autocritica în faţa delegatului Comitetului Central, şedinţe, convocări la partid şi apoi…) Primul care a fost sancţionat a fost directorul Radioului (trimis la căminul cultural sătesc, apoi în mină). …  Seria şedinţelor demolatoare a continuat în acelaşi ritm drăcesc. Iar cel mai îngrozitor a fost faptul că psihicul nostru a început să accepte ceea ce până mai ieri părea inacceptabil. În nenorocirea generală apărea un element nou şi fiecare îşi spunea: o, până aici, orice lucru are o limită, asta chiar le întrece pe toate! A doua zi însă, fapta aceea intra în categoria lucrurilor care nu mai impresionează pe nimeni. În plus, în conştiinţa noastră chinuită, încercam să-i găsim chiar şi o justificare!

Simţeam cum în fiecare zi intram tot mai adânc în mecanismul vinovăţiei colective. Trebuia aşadar să criticăm, să acuzăm, să aruncăm cu noroi, mai întâi în noi înşine, apoi în ceilalţi. Mecanismul era, într-adevăr, diavolesc: după ce te umileai singur, era mai uşor să-i umileşti pe alţii. În fiecare zi, în fiecare oră, se prăbuşea o nouă valoare morală. Iar lanţul culpei generale ne lega de-acum pe toţi, vinovaţi şi nevinovaţi de-a valma. … Felul haotic în care se acţiona sporea sentimentul de fatalism şi degringolada spirituală. … Au căzut, în sfârşit, şi cei care la început fuseseră încăpăţânaţi şi nu-şi făcuseră autocritica, dar la fel ca ei, poate chiar mai rău, au păţit-o şi cei care au făcut-o sau care s-au autodenunţat. … Totul era în mişcare, totul luneca şi această instabilitate se reflecta în ideile şi în psihicul oamenilor. Nimeni nu întreba: ce se petrece aici, de ce toate astea? Şi nu-ţi puteai imagina că i te-ai putea opune, aşa cum nu te poţi opune tunetului.

Dacă ne-ar fi spus cineva atunci, în dimineaţa aceea de acum un secol, că directorul care glumise, la o cafea, pe socoteala scrisorii avea să fie dat afară, ne-am fi prăpădit de râs.

(Ismail Kadare, Fiica lui Agamemnon, trad. Marius Dobrescu, Ed. Polirom, 2005.)

Nu cred ca in Romania lui Ceausescu lucrurile vor fi stat altfel decat in Albania condusa de Enver Hodja – si atunci de unde mitul asta ca era mai bine inainte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s