Why do people speak different languages?

Standard

Sa te iei prea in serios, sa nu te iei in serios deloc. Sa muncesti toata ziua, sa nu faci nimic. Sa astepti, sa actionezi. Sa analizezi, sa iei ca atare. Sa cunosti, sa ignori. Sa fii, sa faci. Sa auzi, sa asculti. Sa vezi, sa intelegi. Nu e nicio relatie, nu e ca la testele de IQ – completati cuvantul lipsa: piciorul este pentru masa ca ….. pentru copac.

How come Spanish has numbers and colours, just like English? m-au intrebat micutii de clasa I deunazi. Apoi au completat: daca tot avem si ici si colo numere si culori, de ce ne chinuim sa le spunem pe alte nume? De ce culorile nu au un nume al lor, de culori, trans-lingvistic? Ha! Prima intalnire a piticilor cu semnul lingvistic. Invat si tot invat despre PYP (Primary Years Programme, o gaselnita http://www.ibo.org) si ma incanta ideea de a lasa copilul sa conduca ora acolo unde-l conduce curiozitatea sa naturala. La cls I, micutii fac niste conexiuni grozave. De pilda, discuta la clasa cu invatatoarea despre „comunitati” si ies prin oras si viziteaza diverse comunitati si afla cum sunt organizate si ce le distinge de alte comunitati, vorbesc despre muzica, festivaluri religioase etc. Dar la spaniola vin si copii de la clasa I A si copii de la B. Deci clase diferite, se cunosc de cunoscut, ca scoala e mica si ei au multe activitati comune, dar nu e ca si cum ar fi in aceeasi clasa. Si prezentam noi comunitatea „familie” si invatam mama, papa, hermano, hermana si cineva intreaba: dar noi astia de venim la ora de spaniola nu suntem o comunitate? La finalul orei se numeau „alumnos” si ei erau comunitatea elevilor de clasa I care invata spaniola! Nu e mare scofala, dar este, pentru ca atunci cand ei ajung singuri acolo unde tu frumos i-ai fi putut duce de manuta e de o mie de ori mai folositor, in termenii invatarii. Ei singuri au parcurs pasii, ei au intrebat, ei au raspuns, ei au facut conexiunile, tu ai fost acolo sa asisti la miracol si sa dai un bobarnac daca era necesar, dar nu au nevoie sa fie dusi de mana, nicidecum purtati prin aer din punctul A in punctul B. Pentru mine e fantastic, fiindca e prima oara cand lucrez cu copilasi asa mici.

Sa te miri de orice, sa nu te miri de nimic. Pe strada care duce la supermarketul Reliance Fresh am vazut cea mai mare si mai solida panza de paianjen; acopera un balcon intreg plin de ghivece cu flori inflorite – te-ai gandi ca cineva uda florile alea si distruge panza de paianjen, dar nu e asa.

Sa crezi tot ce ti se spune, sa nu crezi nimic. Sa interpretezi sau sa simti. Sa vorbesti sau sa taci.

Mafalda azi, din nou, cu eleva mea de a 12-a care a prins drag.

Doamna conventionala si insensibila o dragaleste pe Mafalda [1:40], o ciupeste de obrajori si o intreaba pe cine iubeste mai mult: pe mama sau pe tata?

– Doriti raspunsul conventional la aceasta intrebare, sau un raspuns mai elaborat, care sa reflecte adevaratele mele sentimente pentru ei? intreaba politicos Mafalda, iar doamnei ii pica fata de uimire.

„Fir-ar sa fie, se bosumfla Mafalda sezand pe bordura, de ce trebuie mereu sa alegem? Vreau o lume in care sa n-avem de ales!”

– Salut, sunt vecina ta! miorlaie Susanita.

– Salut, vrei sa fim prietene?

– Sigur ca da, tu pe cine iubesti mai mult: pe mama sau pe tata?

Sa ne mai intrebam de ce urla Susanita ca din gura de sarpe si o ia la goana?

Sa locuiesti la etajul 14, sa locuiesti sub pamant.

Mai multi cercei in ureche si eventual cerceii din nas dau marturie despre bogatia tatalui la tinerele indiene necasatorite, sau a sotului la femeile casatorite. Am investigat cu Vio si Dana si unghia lunga de la degetele localnicilor din Singapore: semnifica faptul ca nu muncesc la camp, duc o viata de birou, asadar s-au ajuns.

Sa scrii, sa te culci. Sa te duci maine iar la scoala, sa mai inveti ceva.

– Noh meh gustah el cole-h-i-oh [No me gusta el colegio], silabisea azi un pusti la ora de spaniola. Apoi se uita la mine, strafulgerat de o idee: A ti te gusta? – si catre sine: Of course she likes it, she’s a teacher.

 

 

3 răspunsuri »

  1. Asa este, mi amor, Vaioo are mare dreptate, a grait Tok-ul din tine.Chiar zilele astea am asistat la o discutie in care se punea problema sa-l inlocuim pe ” sau ” cu „si”, de ce sa alegem?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s