seminte de fenicul

Standard

o masa copioasa incepe cu aperitive, vegetariene sau nu: conopida pane cu sos picant, bucati de pui marinat pe gratar cu condimente de toate felurile, aripioare de pui iuti ca focul, creveti in sos picant cu condimente etc., papad (lipie crocanta) cu diverse chestii deasupra (ceapa murata, frunze de curry, coriandru, rosii), spicy chips si multe altele.

apoi comanzi felul principal: orice gravy (adica mancare cu sos), biryani (orez cu carne) sau variantele vegetariene – iahnie de fasole picanta (rajma), dal, mancare de conopida, de cartofi, ghivechi, frigarui, kebap, korma (un sos de iaurt cu condimente, o mancare mai putin picanta care poate contine pui sau legume, depinde daca e veg sau non-veg).

totul arata mai mult sau mai putin la fel, din pricina sosului care imbraca toata mancarea, cu diferenta ca korma e alba.

sosurile se mananca cu lipie (naan, roti) sau cu orez.

se bea sweet/sour lime soda, lassi, sau apa. apa e gratis daca iti toarna chelnerul dintr-o carafa (e filtrata, desigur) si costa bani daca vrei imbuteliata.

in unele locuri se bea alcool. acolo unde exista terasa si turistii abunda se si fumeaza. in localurile traditionale nu se bea alcool si nu se fumeaza.

in general se mananca cu mana.

la desert se pot comanda traditionalele dulciuri indiene (care sunt scaldate in sirop si extrem de dulci: gulab jamun, laddu, ras malai, jalebi) sau inghetata. in restaurantele indiene nu se serveste cafea dupa masa si de obicei se mira daca le ceri. in cele pt turisti au o cafea de obicei foarte slaba.

dupa o masa completa nu te mai poti misca, nu-ti mai simti buzele si experimentezi pe viu expresia „a fi in al noualea cer”.

ah, si uitasem de semintele de fenicul: sunt un digestiv si le primesti o data cu nota de plata (care, apropo, nu e piperata: cca 100 lei/3 persoane, cu meniul de mai sus) intr-un castronel. iei o mana, arunci pe gat si simti ca-ti recuperezi si buzele si tractul digestiv. foarte bune sunt.

apoi primesti un castronel cu apa si lamaie sa te speli pe maini.

si cand pleci JURI ca nu vei mai manca nimic niciodata… asta pana a doua zi :)

i love India.

4 responses »

  1. mi s-a facut foame si de abia am mancat :P

    zici ca te-ai obisnuit cu mancarea indiana sau mai suferi dupa o ciorba/supa de acasa? pupici

  2. Interesanta India si…

    laddu, gulab jamun, ras malai, jalebi (la denumiri faceam referire), cuvinte foarte putin poetice, suna rau, rau de tot, dar oricum ar fi indienii au un Tagore :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s