Repeat after me: la mulți ani!

Standard

În India internetul se întrerupe de Anul Nou. Inițial m-am gândit că se supraîncarcă rețeaua, care și-așa e proastă, dar nu. Se întrerupe „de la ei” din pricina unor incidente de acum câțiva ani, când e-mailuri trimise de membrii unei grupări extremiste au inflamat populația în așa măsură, încât sărbătorile de Anul Nou s-au transformat în lupte de stradă. De atunci internetul „cade” de sărbătorile cu potențial de reunire a unor mase mari de oameni în locuri publice.

–          După ce calendar mâine e un an nou? m-a întrebat aseară sora mea, căreia acum îi zic și eu baji, soră musulmană.

Am rămas puțin interzisă, pentru că bineînțeles că-mi venea să-i spun „după singurul calendar care există!” ceea ce ar fi fost, cum zice englezul, preposterous într-o țară unde se practică atâtea religii și se vorbesc peste patruzeci de limbi.

După un calendar roman, i-am răspuns și sper că n-am mințit. I-am povestit cum lunile au fost stabilite arbitrar la 12, ca să ajute comerțul, i-am deslușit numele de zei romani de la care-și trag numele lunile în engleză, iar ea mi-a povestit despre Anul Nou hindus, care se sărbătorește de Diwali la unele ramuri hinduse, în vreme ce alții au Anul Nou cu altă ocazie. Apoi am vorbit despre Anul Nou chinezesc, anul nou musulman, fazele lunii și mișcarea Pământului în jurul soarelui. Am vorbit despre calendarul aztec și despre civilizațiile precolumbiene, despre India și China antică, Imperiul Roman și zeii greci.

–          În București, azi e totul închis și sărbătoresc. Mi-amintesc anul trecut de 31 decembrie cum m-am plimbat prin oraș și am parcat pe toate locurile de parcare și am avut senzația că e orașul meu!

–          O să vezi că aici nu e nicio diferență față de alte zile; e o zi normală mâine.

Anul Nou a adus autocare peste autocare cu turiști în Mussoorie. Frații mei îmi spun că e un loc predilect de petrecere a sărbătorilor de iarnă, fiindcă, de obicei, e zăpadă. Anul acesta nu este. E soare, deși e rece afară. Ca întotdeauna, însă, turiștii aduc cu ei gălăgie, beții și aglomerație.

Și s-a făcut dimineață, iar dacă magazinele au rămas închise nu a fost din cauza anului nou, ci fiindcă ieri au avut loc anumite tulburări în bazar, care azi s-au lăsat cu poliție și cercetări.

Acum lucrurile au revenit la normal, vânzătorii de fructe își așează guavele în coș, unchiul-croitor și-a aprins radiatorul electric în prăvălie; oficiul poștal are program normal.

Și totuși, după unele calendare, mâine începe un nou an. Fiindcă nu mi-am mai propus să fiu un om mai bun începând din ianuarie, ci încerc să fiu zi de zi, în 2013 îmi doresc să continui să învăț, să cresc și să (mă) luminez, alături de familia mea întreagă.

Și să merg la sala, hahaha.

Mi-am luat la rând frații și surorile de aici:

– Repeat after me: la mulți ani!

– La mulch an?

– La mulți ani!

– La mulchan!

Thank you. You have just wished me happy new year.

In my own language.

Vă doresc un an nou frumos și cu multe dorințe împlinite! La mulți ani! Nayaa saal mubaraaq ho! Nav varsh ki haardik shubhkaamnaaye!

6 răspunsuri »

 1. La multi aaaaaani, Chris!!!! Te puuup :*:*

  Sorcova,
  Vesela,
  Sã trãiti,
  Sã ‘mbãtrâniti,
  Ca un mãr,
  Ca un pãr,
  Ca un fir de trandafir.
  Tare ca piatra,
  Iute ca sãgeata,
  Tare ca fîeru’,
  Iute ca otelu’,
  La anu’ si la multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s