O gluma

Standard

Ah, pentru Cosmin totul e o gluma! Scoala baiatului, rezultatele tot mai proaste ale fetei, care probabil ca va pica bacalaureatul si chiar si migrena persistenta a sotiei. Totul il amuza.

– Ce sa va zic, doamna, ii raspunde pisicher dirigintei care – iar, nebuna dracului! – l-a chemat la scoala, ingrijorata ca fiul sau de 14 ani nu stie sa scrie, e semi-analfabet, nu leaga cuvintele in propozitii si mai si raspunde, obraznic, ca n-are el timp de pierdut cu compunerile. Diriginta, fireste, e de romana, deci n-are in cap – nebuna dracului! – decat compuneri si analize literare.

– Ei, n-o luati personal, niciodata n-a fost bun la romana, rade Cosmin bine-dispus. Asa e, fratioare?

Cand tatal izbucneste in ras in felul acesta jovial, de parca totul ar fi cea mai tare gluma si el singurul om capabil s-o aprecieze, copilul se lumineaza la fata si zambeste pe sub mustata. „Ce tare e tata!” spune zambetul lui.

– Pai mi-aduc aminte la gradinita, invatau sa-si scrie numele – ca acuma si la gradinita trebuie sa scrii – ei, si-al meu nu scria. Ce circ, ce jale, ma chema educatoarea, se vaieta. Ei, timpul ne-a dovedit ca baiatul nu e bun la scris. Uite ca nici in clasa a opta nu scrie!

Cand diriginta aduce vorba de caiete si de teme, tatal se lasa pe spate, cu o expresie de mare amuzament.

– Hai sa va zic ceva ce nu stiati: la ce credeti dumneavoastra ca-i foloseste ghiozdanul lui al meu? Sa tina usa deschisa, doamna! Cum vine, il arunca la usa si acolo-l uita pana a doua zi cand trebuie sa plece iar la scoala.

Rade cu pofta. Copilul il priveste pe sub cozorocul sepcii si surade iar in felul acela mandru si, cumva, plin de emotie.

– Si cu temele cum e, doamna? Are vreo problema?

E clar ca e o intrebare capcana. Diriginta il priveste uimita, pentru ca tocmai ce i-a spus ca baiatul nu-si face niciodata temele.

– Hahaha, rade Cosmin de poanta pe care urmeaza s-o faca, e clar, n-are nicio problema! Ca nu le face! Asa e, ma, nu-ti faci probleme cu problemele?

Si copilul iar surade mandru.

– Bine, doamna, am rezolvat-o, conchide vesel Cosmin. P-al meu alt copil nu-l mai facem, ca daca nu s-a schimbat el de la gradinita… Dar sa zicem ca trebuie sa fie si el mai atent, din sase teme sa faca cinci, sa mai dea si scolii ce-i cere, ca deh, unde nu e libertate, e rau de astia neinregimentati ca fi-miu, eu i-am mai zis.

Scutura puternic mana profesoarei care a ramas cu gura cascata si pleaca, urmat de adolescentul inaltut, cu sapca trasa pe ochi, care a inteles inca o data ca tata il vrea „liber”, adica in conflict cu normele scolii. Pacat, isi zice, mi-ar fi placut sa fac si eu o tema din cand in cand.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s