A different twist

Standard

In urma cu trei ani am scris o poveste cu final fericit, asa cum imi plac mie. Se numea „Oameni si zambete” si lega doua povesti pentru a dovedi fara drept de apel ca faptele bune sunt mereu rasplatite. Si poate ca a starnit cateva zambete, sau a ridicat cateva sprancene. Dar dedesubt se ascundeau alte ganduri si simtaminte, pe care le-am descoperit azi, facand curatenie pe calculator.

Iata si finalul alternativ al povestii de atunci. Nu l-as scrie daca nu mi s-ar parea relevanta ideea exprimata. Nu ne place sa fim mintiti si inselati si intotdeauna ne dam seama cand se intampla. Eu fiind din fire fraiera, am patit-o des si m-am invinuit tot pe mine. E timpul sa punem lucrurile la locul lor: e bine sa casti ochii si cu timpul devii bun la asta. E bine si sa fii bun cu semenii tai. Dar e minunat sa vezi ca oamenii isi asuma raspunderea pentru vorbele si faptele lor si vorbesc deschis si sincer fiindca se stiu ascultati si intelesi. Si ca se poate spune si nu si da, in deplina libertate.

In poveste, Ana i-a imprumutat o suta de euro amicului B., mai mult ca sa scape de gura lui. Si nu pentru prima oara. Acum o macina tot felul de ganduri si regrete tardive.

***

De ce i-am dat o sută de euro? avea să se întrebe ea retoric o oră mai târziu, după ce B.S. apăruse cu un taxi în parcarea blocului ei şi încercase s-o mai ţină de vorbă, dar ea îi întinsese scurt cele două hârtii galben-maronii şi se scuzase că are treburi acasă. De ce nu i-am zis, aşa cum i-am mai zis de şase sau şapte ori până acum, că nu am, să nu-mi mai ceară, a înţărcat bălaia, i-am dat o dată, mi i-a dat înapoi la timp, a fost parolist, dar gata. Oricum, ce dracu viaţă e asta să ceri mereu la unii şi la alţii să te împrumute? Totuşi, n-am eu de ce să-l judec.

Şi Ana bănuia că i-a dat pentru că poveştile lui o inspiraseră să mai adauge un capitol la cartea ei.

Capitolul 8 – Omul care Voia Bani

În drumul ei spre palatul Regelui-Copil, Lilia se întâlni cu Omul-Care-Voia-Bani. Era uscăţiv şi înalt, cu ochelari şi cu barbă, aproape un om deghizat, şi se agita tot timpul. Lilia auzise vorbindu-se de poveştile lui, care mai de care mai gogonate, din care el ieşea mereu şifonat şi în mare nevoie de bani şi se aştepta să îi ceară şi ei, fiind pregătită să-l refuze.

Însă când arătarea începu să ţopăie în jurul ei, strângând-o de mână sau jucându-se distrat cu nasturele ei de la haină şi văcărindu-se de mama focului că Tâlharii Negri îi furaseră calul, pe care voiau acum patruzeci de galbeni răscumpărare, Lilia îşi aminti fără să vrea de punga cu patruzeci de galbeni pe care-i ţinea ascunşi pentru zile negre şi se gândi că azi părea a fi o zi neagră pentru acest om. În fond, banii pentru zile negre nu ar trebui să ţină seama a cui e ziua cea neagră. Lilia era suficient de miloasă ca să nu-l refuze cu totul, însă avea destulă judecată ca să-i dea doar jumătate din bani. Poate că era la mijloc şi o boabă de superstiţie: nimeni nu-şi dorea să dea nas în nas cu Tâlharii Negri vreodată, dar dacă i s-ar fi întâmplat ei, cine ştie dacă n-ar fi avut şi ea nevoie să stea pe cărare şi să ceară bani trecătorilor.

Raţiune şi emoţie, mereu una sau alta, niciodată amândouă.

După ce îi dete omului douăzeci de galbeni şi-i ceru să i-i înapoieze după două săptămâni, când avea să revină pe acele meleaguri, Lilia porni mai departe. Deşi ajutase un om, se simţea dezamăgită şi înşelată.

 

Mă gândesc că m-a fraierit. Mi-a spus o poveste şi mi-a luat banii. Nu aveam nevoie de ei acum. I-aş fi dat şi dacă mi i-ar fi cerut direct. Dar l-aş fi respectat mai mult dacă mi-i cerea direct. Interesant. Cred că mă simt prost pentru că nu-l respect. Mi-e silă de el şi totodată de mine pentru că îl judec. Să conchid aşadar că unii oameni pot să-ţi răpească respectul pentru tine? Ce înseamnă să-ţi fie ruşine de ruşinea altuia? Lui ar trebui să-i fie ruşine că se umileşte aşa. Nu îi este, aşadar îmi este mie. Rusine de rusinea altuia – un sentiment ciudat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s