Zei si dumnezei

Standard
Zei si dumnezei

Azi e Ganesh Chaturti, ziua de nastere si sarbatoarea zeului Ganesh, cel cu cap de elefant. E al treilea Ganesh Chaturti pe care-l petrec in India si sunt mult mai dumirita despre ce inseamna aceasta sarbatoare si care sunt ritualurile care o insotesc.

Povestea

Intr-o zi zeita Parvati a creat un baietel din lemn de santal si pasta de trandafiri si l-a insufletit, numindu-l fiul ei. Aflandu-se ea in scaldatoare, si-a lasat fiul sa pazeasca intrarea, ca sa se poata scalda in tihna. In vremea aceasta Shiva, sotul ei si unul dintre cei mai importanti zei din panteonul hindus, intorcandu-se acasa a vrut sa intre la sotia lui, dar baietelul-paznic i s-a asezat numaidecat in cale. Furios, Shiva a chemat asupra lui oastea („ganas”) care-l insotea, dar baietelul fiind nascut din Parvati-Shakti („cea plina de putere”) a infrant singur intreaga oaste. Atunci Shiva si-a dezlantuit furia zeiasca si i-a taiat copilului capul. Auzind zarva care se starnise a iesit la usa insasi Parvati, care s-a infuriat vazandu-si baiatul decapitat. Ca s-a impace, Shiva a trimis soli in cele patru zari sa-i aduca un cap cu care sa repare baiatul. Solii s-a intors cu singurul cap pe care-l gasisera: al unui elefant mort.

Cu cap de elefant si corp de baiat puber, fiul lui Parvati si al lui Shiva a primit numele de Ganesha, Ganesh („Stapanul Ostirilor”) sau Vinayak (Invingatorul), iar ca vehicul a primit un soarece, ceea ce vrea sa spuna ca mare si mic, lent si iute, greu si usor trebuie sa fie mereu in echilibru.

Sarbatoarea

Festivalul lui Ganesha se sarbatoreste timp de zece zile. Pe strazi apar corturi sau impletituri de nuiele („pandal”) in care se aseaza o statuie a zeului-elefant. In a zecea zi, adica azi, statuile sunt imbaiate in apa lacurilor si a raurilor. Legenda spune ca zeul, stiind ca oamenii nu pot adora ceva ce nu vad, se intruchipeaza intr-o statuie (idol) pe durata festivalului, urmand ca la finalul celor zece zile sa redevina iarasi invizibil. Pe vremuri, statuile din lut ale zeului Ganesh se lasau in apa sa se topeasca, sa redevina materie, dupa ce o vreme fusesera spirit. Astazi, idolii de plastic, colorati cu vopseluri chimice, plutesc in deriva pe apele lacurilor si raurilor si polueaza enorm. In multe locuri primaria delimiteaza portiuni din lac pentru aceste ritualuri, iar dupa terminarea festivalului trimite echipe sa curete locul de resturile de plastic.

Ganesha este considerat zeul inceputurilor bune, de aceea azi in India se vor semna multe contracte, se vor deschide magazine si milioane de oameni vor simti ca incepe o noua etapa in viata lor.

O urare traditionala este:

Wishing you happiness as big as Ganesh’s appetite, long life as his trunk
Trouble as small as his mouse and moments as sweet as his laddus
Sending you wishes on Ganesh Chaturthi!

Gandul

Am mai scris despre zeul Ganesh si anul trecut si acum doi ani. N-as mai fi scris si anul asta, daca nu m-ar fi fulgerat un gand. Gandul a pornit de la postarea de pe facebook a unui coleg. Sarbatoare fericita, zice el, binecuvantari, fie ca Sfantul Ganesh sa va umple viata de bucurie la acest nou inceput. Repede, am vrut sa-i comentez, „Sarbatoare fericita si tie! Ganesh e zeul meu indian preferat”. Apoi m-am oprit. Mi-am inchipuit ca e Pastele si ca acest coleg, dealtfel in cel mai bun spirit, imi scrie pe facebook „Paste fericit. Iisus e zeul meu crestin preferat.”

Ancorata adanc in ideea ca crestinismul e „adevarat”, in vreme ce islamul, hinduismul si alte religii ale lumii sunt … simpatice? exotice? oricum, ale lor de-acolo, nu „adevarate”, vorbesc de doi ani de zile de „zei indieni” si de Dumnezeu. Poate ca pluralitatea face sa se dizolve unicitatea, poate „unul e in toti tot astfel precum una e in toate” e o vorba mai adanca decat am inteles-o eu.

Dar intelegeti de ce n-am mai zis nimic ca raspuns la urarea colegulu, nu? Ganesha este Dumnezeu. Am fost uluita. In felul in care acest coleg al meu intelege lucrurile, nu exista nicio diferenta intre „Tatal nostru” si „Aum Shrim Gam”, intre zei si dumnezei.

Acum, ca sa nu se sperie tata, am sa spun ca, totusi, Ganesha nu e si Dumnezeul meu. Dar am ajuns in punctul ala in care pot sa schimb imaginea si sa nu-l mai vad doar ca „zeu indian”, ci si ca dumnezeu.

Happy Ganesh Chaturthi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s