Algo inesperado/ ceva neasteptat

Standard

Elevii mei de la spaniola-avansati studiaza timpurile trecute. Au invatat formele verbale, au exersat in contexte din cele mai diverse (autobiografie, povesti despre weekend, exercitii clasice de inlocuit cu forma corecta a verbului etc.), iar acum lucreaza la o prezentare foarte creativa cu titlul „Algo inesperado”.

Am pornit de la un filmulet de pe http://www.videoele.com pe care l-am vazut in clasa si am analizat contextele in care se folosesc timpurile imperfect si trecut simplu. Apoi i-am grupat cate 4 si au avut 20 de minute pentru un brainstorming in urma caruia fiecare grup a ales o intamplare neasteptata. Azi au scris povestea acelei intamplari, folosind trecutul si imperfectul [Era o zi frumoasa… ma simteam bine… purtam o camasa verde… cand deodata am auzit: „Toti baietii cu camasa verde sunt arestati!” Am fost luat pe sus si bagat intr-o duba. Soarele stralucea in continuare, dar eu ma temeam deodata pentru viata mea.] Si-au stabilit rolurile pentru o prezentare de tip sceneta sau film si maine vor avea timp sa faca repetitii. Luni fiecare grup isi va juca sceneta, motivand apoi alegerea unui timp sau a altuia in povestire.

Activitatea asta ii pasioneaza enorm! Povestile pe care si le-au ales sunt asa:

Grupul 1 – „Ma trezesc de dimineata si-mi torn un pahar de lapte. Mama imi zice buna dimineata, iar eu raspund MUU.” Acest personaj imprumuta vocile animalelor din care mananca, semn ca e cazul sa fie vegetarian.

Grupul 2 – Batman si gagica sunt in pragul nuntii, cand Superman aterizeaza din cer si o vrajeste pe gagica lui Batman. Batman e neconsolat, Superman si gagica zboara inapoi in cer.

Grupul 3 – Bunica povesteste cum a cerut-o bunicul de sotie, dar ori de cate ori incepe o scena, bunicul striga „N-a fost asa!” si povesteste cu totul altceva.

Grupul 4 – Un documentar de tip National Geographic cu tema „George a iesit din casa”. George e un adolescent dependent de jocuri pe computer. Azi e prima oara in 16 ani ca George isi paraseste vizuina ca sa mearga pana la colt sa ia … o cutie cu pasta de tomate! Acesta se dovedeste a fi un ritual initiatic foarte important pentru el si reporterii mai multor televiziuni sunt pe faza sa-l transmita in direct.

De fiecare data ma uimeste cu cata usurinta si bucurie invata elevii atunci cand li se pare ca ceea ce invata e relevant pentru viata lor si, mai ales, atunci cand au un minim control asupra continuturilor sau mijloacelor de invatare. In aceasta activitate elevii isi dezvolta gandirea creativa, scriu si vorbesc in limba straina, dezvolta deprinderi de lucru in echipa, de colaborare si de negociere, invata sa foloseasca timpurile trecute in spaniola si se distreaza, ceea ce la varsta lor (14-15 ani) e esential.

Sunt mandra de ei si abia astept sa vad luni prezentarile finale.

Un răspuns »

  1. Uau, ce imaginatie au copiii astia! Daca am fi avut si noi cursurile asa, cu siguranta mi-ar fi fost drag sa invat. In schimb, uram sa merg la scoala din cauza profilor cu metode comuniste de predare, cu preferinte in randul elevilor bazate pe functia parintilor… Si multe altele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s