Peste pe galben

Standard

O invatatoare de la clasa 1 are un sistem ingenios de a ii invata pe copii lectia despre fapte si consecinte: un ocean cu pesti.

La inceputul anului fiecarui copil ii este alocat un peste, pe care-si scrie numele. Pestele „calatoreste” prin ocean [un tablou de plastic], trecand prin trei zone de culori diferite; zona galbena (in care incepe anul) e zona „buna”, unde esti cuminte, te porti frumos, inveti bine si per total esti un copil ok. Urmeaza zonele verde si albastra: cand treci din galben in verde inseamna ca trebuie sa avem o discutie cu parintii, psihologul si directorul. Din verde in albastru inseamna ca ne uitam la niste probleme mai serioase de comportament, care, la copii, ascund diverse alte lucruri – deci psihologul, posibil Learning Support si consiliere cu parintii.

Fiecare copil incepe anul in zona galbena, iar la sfarsitul zilei/ saptamanii Doamna muta sau nu pestisorul tau pe tabla, in functie de cum te porti. Pestisorul nu merge doar inainte, ci si inapoi. Daca ai ajuns pe verde, mama si tata au venit la scoala, ai inteles ce era de inteles si acum lucrurile s-au indreptat, pestisorul porneste voios inapoi spre galben.

E un sistem simplu, iar copiilor le place. Cu nevoia lor innascuta de dreptate, pot vedea in felul asta rosu pe verde ca au sarit calul. Nu Doamna ii cearta, ci pestisorul le atrage atentia. Si sunt tare bucurosi cand pot da pestisorul lor cu un centimetru inapoi.

Mie cel mai mult imi place ca pestisorul poate merge inapoi. Ca iertarea si vindecarea sunt posibile si exista posibilitatea de a incepe din nou de pe galben, dupa fiecare vacanta, dupa fiecare ratacire.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s