In Betleem ni s-a nascut… aaaa…

Standard

Dupa doi ani pe plaiuri hindustane, cred ca v-am transmis mesajul ca sarbatorile crestine la Bangalore nu inseamna mare scofala si nici Anul Nou nu sta mai bine.

In primul rand, e cald. Dar bine, cald e si-n Australia si-n toata emisfera sudica.

In al doilea rand, sunt prea putini crestini aici ca sa se faca mare tam-tam.

Dar totusi de Craciun mallurile pun brazi, unele magazine se impodobesc cu luminite si pe strada mai vezi ici si colo caciuli de Mos. De Paste e si mai trist; daca nu te duci la biserica sau nu vine sms-ul cu sfanta lumina de la vreun prieten din Romania, gata, l-ai ratat.

Na, deci ma pregatesc de Craciun. Cadouri – da, nu brad (l-am pierdut pe-ala de anul trecut; l-oi fi aruncat? brad bun, de plastic, am globurile, dar pe el nu), urari si pupaturi cordiale la scoala, serbare de Craciun + Hanuka + Kwanzaa la scoala, colinde in masina. Pe strada se vand stele multicolore. Vecinii mei hindusi si-au impodobit iar balconul cu luminitele de la Diwali („ne place sa avem motive sa sarbatorim!”). Asociatia de locatari organizeaza concert de colinde si targ de Craciun in gradina din complex. Incep sa simt (cu multa imaginatie) atmosfera sarbatorii.

Si ce sa vezi? La libraria Crosswords, chiar la intrare, troneaza o iesle cu aria de vreo opt metri. Adica mare de tot. Sunt acolo inchipuite din pamant adevarat dealuri si vai, pe care creste trifoi adevarat si iarba adevarata. E prea tare! Pe varful unui deal troneaza staulul binecunoscut. Cei trei Magi urca obositi, calare pe camilele lor. In varful ieslei e o stea stralucitoare. Pastorii si oile sunt in preajma. In slava cerului plutesc ingeri. Totul e deosebit de frumos, in culori simple si de efect. Pamantul adevarat cu iarba adevarata mi se pare genial!

E prima data cand vad o iesle frumoasa de cand sunt aici. La biserica se mai fac, dar sunt uluitor de kitschoase.

Cat pe ce sa intru si mai mult in atmosfera sarbatorii, cand un gand ma tot zapaceste: ieslea asta nu e ok!

Cea mai frumoasa iesle pe care am vazut-o la Bangalore si, oricum, prima pe care o vad cu pamant adevarat din care creste iarba adevarata. Toate figurinele sunt frumos lucrate si de culorile si dimensiunile potrivite. Toate figurinele sunt la locul lor, jucandu-si rolul cu seriozitate chiar si dupa 2014 ani. Si atunci?

Ei, si atunci ma uit mai bine in iesle.

Magii urca obositi dealul pe camilele lor.

Ingerii canta in slava cerului.

Pastorasii si oile sunt rasfirati pe dealuri.

In varful ieslei straluceste o stea.

Iar inauntru, Fecioara Maria sade pe paie, cu un zambet fericit pe chip.

Iosif e ingenuncheat vizavi de ea.

Amandoi privesc cu adoratie intr-un punct.

Punct in care nu se vede niciun Prunc Iisus.

Cea mai frumoasa iesle din Bangalore nu-l contine pe cel care e motivul sarbatorii, pe Cel care s-a Nascut, pe Prunc, pe Fiul lui Dumnezeu.

Poate nu este acolo pentru ca a inviat (sincretism cu Pastele). Dar cel mai probabil au uitat sa-l puna si, fiind hindusi ai de au montat ieslea, nici nu si-au dat seama ca lipseste.

Craciun fericit!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s