Fiica Indiei

Standard

BBC a produs un documentar despre violul din Delhi, din 16 decembrie 2012, cand o fata a fost violata si omorata de un grup de nemernici intr-un autobuz de noapte din New Delhi. Documentarul se gaseste in diverse puncte online („India’s Daughter„) si urma sa fie lansat in India maine, cu ocazia Zilei Femeii, dar a fost interzis de echivalentul ministerului culturii pe motive nascocite, chichite gen „anumite scene nu au fost aprobate de cenzori”. [India are un consiliu de cenzori care vad si aproba toate filmele/ reclamele care se transmit in cinema sau la TV sau se vand pe DVD etc.]

Interzicerea documentarului de catre autoritati l-a facut viral – si poate asta si-a si dorit BBC: sa ajunga la cat mai multi indieni, care poate nu s-ar fi dus la cinema, dar sunt curiosi sa vada „ce nu vrea conducerea sa ne lase sa vedem”. Pe facebook, pe strada si la scoala se vorbeste doar de fiica Indiei. Unii zic ca e bine ca in sfarsit cineva le-arata indienilor o oglinda in care sa se vada asa cum sunt: retrograzi, sexisti, reprimati si educati intr-o cultura fals-morala care ridica in slavi dublul standard: barbatii au toate drepturile, femeile sunt norocoase daca-si gasesc un sot bun.

Altii zic ca Fiica Indiei nu face decat sa ii dea „timp de antena” unuia dintre cei sase violatori (poate singurul care stie sa lege doua vorbe si liderul grupului), care, intr-adevar, face cele mai oribile comentarii (din seria „n-am fi omorat-o daca nu se zbatea atata” „nimeni nu aplauda cu o singura mana – daca s-a lasat violata e clar ca i-a placut” „ce cauta in autobuz noaptea; fetele cuminti stau acasa”). Este, intr-adevar, cutremuratoare siguranta de sine a acestui tanar care pare sa nu vada nimic rau in fapta lui. Dar este infricosatoare si declaratia avocatilor lui: „Fetele cuminti nu ies din casa insotite de barbati care nu sunt din familia lor: frate, tata, mama, unchi, bunic…”

Mie mi se pare un documentar fara alt rost decat a face senzatie. Filmarile prin mahala, close-up-urile cu criminalul, parintii lui, parintii fetei, simbolistica luminilor / focului/ lumanarilor nu fac decat sa poetizeze o poveste de groaza. „Si criminalii au o familie,” pare sa spuna regizoarea. „Uite la ei saracii in ce conditii traiesc. Atata stiu si ei: tata o batea pe mama, saracie, mizerie, lipsa de educatie.” Filmul e asa de adanc varat in poveste, ca aproape ti se pare ca vrea sa ti-l bage pe gat pe criminal – e si el om. Plange si mama lui, plange si mama fetei. Fata: simbolul fetei indiene moderne, care nu se mai marita la 14 ani, ci isi ia banii de zestre si-si plateste din ei studiile universitare. Violatorul: simbolul victimei unui sistem social inegal; un om inrait de viata.

I wish I could unsee it.

Anunțuri

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s