O poza pe zi /2

Standard

45000 mp de frumusete. Localizare pe malul Bosforului, accesibil cu vaporul, taxiul, autobuzul. Circa 300 de camere, intre care Sala Muayede, sub cupola careia se spune c-ar incapea un bloc de 12 etaje!

IMG_9964

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce e palatul in stil european/ vienez/ frantuzesc/ rococo/ baroc/ neoclasic al ultimilor sultani turci. S-a terminat in anul 1856 si constructia lui a secatuit de resurse Imperiul Otoman si i-a grabit sfarsitul.

In afara de gradinile splendide, de portile maiestuoase care se deschid catre mare, de saloanele bogat ornamentate, cu mobila stil si candelabre din cristal de Boemia, palatul gazduieste si odaia mult mai modesta (dar cu o splendida priveliste asupra Bosforului!) unde a murit Mustafa Kemal Ataturk, pe 10 noiembre 1938, la ora 9:05.

Cand am vizitat palatul am avut parte de un ghid care nu ne-a lasat sa facem poze, asa ca m-am consolat cu gandul ca sunt destule pe net. Ajungand in sala Muayede, ghidul ne-a aratat un covor care parea mic si pierdut in imensitatea salii unde se incoronau sultanii si unde Mustafa Kemal a tinut primul discus in fata parlamentului, in calitate de presedinte al Turciei.

– Acest covor de Hereke are 120 de metri patrati si este tesut dintr-o bucata. Ca sa va faceti o idee, apartamentul in care locuiesc eu are 50 de mp, deci dac-as locui pe covorul asta as ocupa doar jumate din el.

Atunci am ramas intr-adevar masca si am incercat cu colega mea sa plasam pe covor casele noastre: uite intrarea, holul, bucataria… intr-adevar, era mare!

Palatul Dolmabahce se afla in cartierul Besiktas si este deschis in fiecare zi (in afara de marti si joi), de la ora 9 la ora 16. Biletul de intrare costa 40 de lire turcesti (aprox 12 euro) si exista reduceri pentru profesori (!), elevi si studenti.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s