O poza pe zi/ 4

Standard

Vreau sa va povestesc un pic despre un optional pe care-l fac la scoala. Se numeste Destination Imagination si este un mod excelent de a dezvolta imaginatia si creativitatea copiilor, dar si bucuria de a lucra in echipe mixte, din clase diferite. DI (di-ai), cum ii spunem noi pe scurt, e o organizatie americana care se defineste astfel:

Cine: Destination Imagination se adreseaza elevilor de orice varsta, de la gradinita pana la liceu.

Ce: Elevii se grupeaza in eschipe de maxim 7 persoane, aleg una din Provocarile anului si raspund la provocare cu o solutie originala care foloseste elemente de STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Maths), teatru sau voluntariat in folosul comunitatii. Fiecare echipa are un Team Manager adult – profesor sau parinte, care ajuta echipa sa termine provocarea, dar nu are voie sa intervina, sa le spuna ce sa faca sau sa faca in locul lor.

Cand: Sezonul DI e deschis din septembrie (cand se publica Provocarile anului) pana in mai (cand are loc finala globala in Knoxville, Tennessee).

Provocarile anului scolar 2017-18 (fiecare echipa isi alege una singura):

 • Provocarea tehnica: Maze Craze (creeaza si construieste o masinarie care sa strabata un labirint). Provocarea include elemente de teatru, inginerie, stiinta si arte plastice.
 • Provocarea stiintifica: Unlikely Attraction (creeaza si construieste un joc tipic pentru un parc de distractii. Jocul trebuie sa foloseasca elemente de sunet si lumina care demonstreaza cunostinte tehnice si sa fie amplasat intr-un loc neasteptat)
 • Provocarea inginerilor: Drop Zone (construieste o structura care sa reziste la o greutate cat mai mare). Provocarea contine elemente de teatru, fiindca structura trebuie sa faca parte dintr-o sceneta creata de elevi.
 • Provocarea artistica: Change of Tune (creeaza si prezinta un spectacol de tip musical in care intriga e o schimbare de planuri). Elevii compun muzica, scriu scenariul, creeaza decorurile si costumele, regizeaza si joaca spectacolul de maxim 8 minute.
 • Improvizatie: Treasure. Exploreaza diferite culturi si prezinta o sceneta improvizata conform indicatiilor primite in sala de concurs.
 • Voluntariat: Inside Impact. Organizeaza o actiune caritabila in colaborare cu o organizatie recunoscuta pentru activitatea in domeniu. Prezinta o sceneta sau un film de maxim 8 minute in care sa explici ce-ai realizat si cum ai gandit actiunea.

In afara acestor provocari la alegere, toate echipele completeaza obligatoriu o proba de creativitate si spontaneitate numita Instant Challenge.

In imagine, elevele de clasa a sasea au primit un teanc de foi de hartie, cu indicatia sa foloseasca acele foi cum stiu ele mai bine pentru a construi din ele un turn cat mai inalt. Au 2 minute sa-si gandeasca strategia si 5 minute sa cladeasca turnul. Nu au la dispozitie foarfece, lipici si niciun alt material decat foile. Turnul pe care-l vedeti e a treia varianta, cand fetelor le-a venit ideea sa-l intareasca impaturind hartia in forma triunghiulara.

IMG_4045

Echipa mea de anul acesta raspunde la provocarea Inside Impact. Lucrez cu cinci fete inimoase din clasele a 5-a si a 6-a, care impreuna au colectat rechizite si bani pentru copiii dintr-un centru de plasament. Au o abordare de Project Manager-i adevarati: au un plan de bataie, un calendar, fac brainstorming, au intalniri cu angajatii unui ONG local, prezinta in fata unei sali de 800 de elevi proiectul lor si scriu scrisori la parinti.  In luna februarie isi vor prezenta proiectul in cadrul competitiei locale de la Izmir. Sunt extrem de entuziasmate si de implicate, fara ca eu sa fac nimic. In timp ce ele discuta, se contrazic, planifica, scriu scrisori, lipesc afise si se gandesc ce-ar putea face mai mult (poate sa cumpere si ghiozdane pentru acei copii orfani? dar cum ar fi sa se duca sa-i invete engleza? de ce exista copii orfani? de ce nu stim sa cream o societate egala, unde toti sa aiba de toate?), eu, ca sa ma bag in seama, le ofer covrigi si apa si le fac poze.

Acest optional, pentru care stau o ora si jumatate peste program de doua ori pe saptamana (fac o multime de hartoage printre picaturi si voi petrece 4 zile la Izmir in februarie, la concurs) mi-e foarte drag pentru ca e despre scoala asa cum vreau eu sa fie: interdisciplinara, cu multe oferte inteligent gandite din care copiii sa aleaga in functie de interesele lor, cu echipe mixte de elevi, cu drag si pasiune.

Asta a fost poza zilei de azi : un turn, o poveste, o lectie.

12 răspunsuri »

 1. cu tot ce scrii din scoala ta imi aduci lacrimi de emotie. Imi pare rau ca ceea ce povestesti nu este normalitate…cat de ieftine si puternice sunt aceste activitati!

  Felicitari. Esti in meseria potrivita tie.

 2. Imi place mult articolul asta. Sa stii ca ti le citesc pe toate, mi-a placut mult si cel cu traducerile. Acesta insa e special, poate si pentru ca e asa cum si eu vad scoala – interdisciplinara – abia in facultate am inteles asta.

 3. Pingback: Etica si voluntariat | Puzzle

 4. Pingback: Un concurs, o excursie, o lectie | Puzzle

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s