Baclava

Standard

#opozapezi

Zici Turcia, zici baclava. Aduc acasa cu toptanul (alt cuvant turcesc!) de fiecare data cand ma intorc. Exista si in Istanbul baclava buna si baclava proasta, iar colegii mei sunt foarte atenti sa ma ajute sa le deosebesc.

Cand am venit aici nu imi placea acest desert prea dulce, prea insiropat, prea foios, prea… etc. Cand Alice a vrut sa ma duca la Karaköy Güllüoğlu, care e una dintre cele mai bune cofetarii unde se face baclava, am refuzat categoric. E dulce, lipicioasa, nu pot sa mananc.

Asa am stat (linistita!) cateva luni, pana cand am avut niste musafiri care venisera special sa deguste cat mai multe feluri de baclava. Ei, am gustat si eu una, apoi alta, am inceput sa comparam, sa tragem concluzii, am fost si la Güllüoğlu, si la Cafer Erol, si la niste restaurante din Sultanahmet… aici era prea dulce, aici nu destul de dulce, aici prea avea gust de zahar, aici se topea in gura. De fapt asta e menirea baclavalei: sa se topeasca imediat in gura foietajul, sa nu fie asa de dulce incat sa nu poti gusta umplutura si sa declanseze imediat productia de serotonina. Se combina perfect cu ceaiul amar turcesc, dar si cu o cafea turceasca (tot amara imi place mie), cu un pahar de apa rece sau – ca sa impingem excesele la extrem – cu caimac ori inghetata.

IMG_4743

O tava cu baclava cu fistic, fotografiata la cofetaria Güllüoğlu

Prea putini dintre colegii mei mai fac baclava in casa. Au la dispozitie o multime de cofetarii bune si foarte bune, deci nu au nevoie sa se chinuie. Procesul e laborios si rezultatul nu intotdeauna e pe masura. Foaia de baclava trebuie sa fie atat de transparenta, incat sa se poata citi ziarul prin ea, iar intr-o baclava se folosesc peste 30 de foi. Umplutura trebuie sa fie consistenta, untul de buna calitate, iar siropul – suficient de cald ca sa se imbibe perfect, dar nu fierbinte, ca sa nu se flescaie foile. Arta culinara in toata puterea cuvantului!

In caz ca va intrebati, da, turcilor le place baclavaua si o mananca cu pofta (si cu masura!). Turcia e dealtfel locul unde eu am vazut cele mai multe cofetarii (poate Austria sa se compare la capitolul asta) si locul unde oamenii mananca dulciuri cu placere, isi dau intalnire la un ceai la cofetarie si, cand merg in vizita, nu duc flori, ci ciocolata sau baclava.

Cititi si: Curiozitati despre baclava pe site-ul Turca la un ceai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s