74 zile

Standard

Acum 74 de zile, pe 13 martie 2020, s-au inchis scolile. Vacanta din 4 aprilie s-a devansat si ne-am trezit brusc proiectati intr-o vacanta… de studiu, deoarece in doar o saptamana am trecut de la a preda unor copii de carne si oase la a ne auzi vocile distorsionate prin reteaua internet brusc supraincarcata. Cu sau fara imagine. In cazul scolii noastre, fara, conform normelor de protectie a datelor. Am transferat rapid toata munca pe google docs si slides, am regandit evaluarile, am facut cateva cursuri de Google Meet, Zoom si BBB ca sa vedem ce sistem ni s-ar potrivi mai bine si ne-am impartasit trucuri de youtuber (lumina din spatele ecranului, ecranul mai sus decat capul, eventual un background curat, nu cuierul cu haine aruncate pe el sau bucataria unde ziceai ca au dat turcii, haha).

Turcia a abordat pandemia astfel:
– scolile inchise de la primul caz.
– dezinfectant in locurile publice (restaurante, magazine, metrou, statii) de la primul caz.
– mall-uri si magazine inchise din prima saptamana: stiu ca stateam acasa si era deprimant sa vad cum totul in jur se oprea, pana in ziua aceea creepy cand am mers cu vecina si prietena mea, Elaines, la Viaport (un outlet plin de viata, cu magazine, restaurante, parc de distractii etc.). In ziua aceea si eu si Elaines purtam masti. Toate magazinele erau inchise, in afara de farmacie si de supermarket. Din boxe rasuna o muzica vesela, care contrasta cu aspectul post-apocaliptic al locului.
– mastile obligatorii in public din a doua saptamana. S-au distribuit masti gratis la intrarea in magazine sau la urcarea in mijloacele de transport, pentru cine n-a fost pregatit.
– masti de vanzare in supermarket in momentul cand au devenit obligatorii. Nu la pret de specula.
– scolile de meserii si fabricile au trecut la productia de masti, dezinfectanti etc. din prima saptamana.
– majoritatea oamenilor au continuat sa lucreze, cu masurile noi (masti, distantare, dezinfectare), dar in weekend s-a instituit carantina totala, la modul ca nimeni (in afara de medici etc.) nu are voie sa iasa din casa.
– cetatenii sub 20 de ani si peste 65 – carantina totala permanenta, cu echipe de voluntari coordonate de primarii care sa faca cumparaturi etc.

 

Ca peste tot, timpul ne va spune ce-a fost bine, ce n-a fost. Ministrul Educatiei a anuntat ca elevii nu se vor reintoarce la scoala anul acesta. Profesorii, da. Trebuie sa incheiem medii si sa supraveghem examenele de capacitate, bacalaureat si admitere, la sfarsitul lui iunie. Scoala continua online pana pe 16 iunie, iar sistemul de note si medii ramane inca sa fie anuntat, probabil pentru a-i tine pe elevi in priza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s