Puzzle mail

Standard

In noaptea institutelor culturale am adunat bucati de puzzle din care am facut o adresa de e-mail la care am scris un mesaj. Iata-l!

In noaptea de foc si apa

Eram convinsa ca nu ajung la Noaptea Institutelor din cauza ploii, dar pe miezul noptii ploaia statuse si m-am hotarat sa merg la ICR. In anumite momente m-a batut gandul sa-mi caut de lucru la ICR si m-am gandit ca e o ocazie buna sa vad pe dinauntru sediul potentialului meu viitor job. Jam sessionul cu Harry Tavitian abia se incingea. In curte l-am vazut pe Andrei Plesu in pantaloni scurti. Fetele de la poarta aveau tricouri rosii cu ICR si sacose ecologice pe umar, tot rosii, tot cu ICR. In Institut era cald si confortabil. Pe panourile mobile lumea lipise poze cu Bucurestiul. Mi-a placut ideea. As fi vrut s-o vad si la Muzeul de Istorie a Bucurestilor, care sufera mult la capitolul creativitate.

De streasina Institutului („istitutului”) Italian de peste drum atarna o semiluna. „I-or fi cucerit turcii!” radea prietena mea. Nici pomeneala! Era noaptea lunaticilor si sub clarul de luna se proiecta filmul „Luna e l’altra”, un joc de cuvinte simpatic. Nu stiu cata lume l-o fi vazut, pentru ca pe noi nu ne-a mai lasat sa intram in sala… filmul era oricum pe terminate. Am pornit spre British Council, Institutul Francez, Cervantes, Centrul maghiar si ceh… mancare peste tot (ce buna a fost tortilla de patatas! ce bun salamul unguresc!), sucuri, documentare, animatie, muzica, filme, lume mai multa sau mai putina, lumina mai multa sau mai putina si, deodata, in apropiere de Cervantes, foc! Ardea un bloc de birouri de la Armeneasca. Zborul din floare in floare dupa bobite de cultura s-a lovit brusc de realitate. Iar realitatea de flacari, fum si plastic topit parea un film – impresie accentuata si de multimea de operatori si cameramani adunati la fata locului, care mai de care incercand sa-si gaseasca o pozitie mai buna pentru a surprinde acele imagini senzationale pe care „le cere publicul.”

Ce nebunie! Nu ne venea sa credem ca arde o cladire noua. Stateam cu grija bisericiii Armenesti de alaturi. Ma amuza multimea de gura-casca curatei si tinerei de pe un trotuar (unii cu biciclete Cicloteque, semn ca erau si ei in turul Institutelor, altii angajati evacuati din cladirea in flacari), versus multimea de batranei, cupluri de varsta medie si pirande cu fustele infoiate de pe trotuarul de vis-a-vis. Erau doua lumi cu totul diferite, unite in contemplarea evenimentului noptii: focul!

…foc care era o vaga si indepartate amintire o data ajunse pe strada Popa Savu, hat-departe in nordul orasului, in transeele ce trebuiau strabatute pentru a accede la Institutul Polonez. Acolo era chiar racoare, lume in gradina cu varza calita si film la televizor. Prea frig ca sa ma opresc sa vad filmul, prea rece dupa emotia de adineauri. Dar ce cladire frumoasa!

In acest timp, la Institutul Francez se dansa pe ritmuri cubaneze si chiliene. Era lume multa in curte, veselie, agitatie, rumoare. Se vorbea in romana, franceza, spaniola, italiana. Se dansa cu foc! (!) Si vedeam in mintea mea, suprapuse, imaginea pompierilor care se zbateau sa infranga limbile de foc care ieseau pe geamurile cladirii de otel si sticla si pe cea a trupei de cubanezi cu instrumente populare si transpirati, care imprastiau in jur flacara pasiunii latinoamericane. Focul a fost eroul noptii.

Poate de aceea cel mai mult mi-a placut acest dans al vietii de la Institutul Francez, acele ritmuri care faceau inima sa-ti bata tare si picioarele sa se miste singure, zambetele solistului si-ale colegilor din trupa, placerea cu care cantau si pasiunea cu care se dansa in jurul lor.

Da’ si tortilla de patatas con cebolla de la Cervantes a fost suuuper-buna!

P.S. Ploua la Bestfest? Eu mi-am luat banii inapoi pe concertul Depeche si nici n-am sanse sa-i vad altundeva. Octavian, te invidiez!

7 răspunsuri »

 1. a existat tortilla con patatas pana la urma? cand am trecut eu pe acolo (relativ devreme, pe la 9 si ceva), erau niste biscuiti si sucuri (bleah). tare mi-ar fi placut sa gust cateva picaturi de sangria si putintica tortilla!

 2. A plouat la Bestfest si a tot plouat! CU GALEATA! Ne-au placut cei de la the Killers – a meritat cat de cat udatul pana la….
  Ma mir ca nu am racit:! Pup.

 3. tin sa va anunt ca acest mail mi-a adus un premiu!!

  am ridicat azi de la Cicloteque un abonament pe un an la bicle si un tricou foarte foarte frumos! Multumesc, Cicloteque :)

  abia astept sa mergem cu bicla :)

 4. @ jane – a existat tortilla si buna! sangria nu era, doar fanta.
  @ runbaby – je vous remercie :)
  @ manolash – ah, tineretul asta care se uda pana la piele sa asculte o muzica pe care o poate asculta si acasa pe CD :p

 5. Pingback: Arca lui Noe in Noaptea Institutelor Culturale « Harry Tavitian’s Blog

 6. Pingback: Noaptea Institutelor Culturale « Cartea Smillei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s